TISDAG 2013.08.07 / 20:49


Varför ska man fota i RAW?

Det var en fråga jag ställde mig, jag tyckte det bara verkade meningslöst, för det första tar det upp mer plats på minneskortet (liksom hallå, man vill ju kunna ta måååånga foton på samma blomma ur tusentals olika vinklar en inte ens visste fanns!) och för det andra så verkade det så krångligt med RAW-filer då man inte kunde öppna bilderna i datorn med ett klick...
 
RAW innebär alltså att en fotar i råformat och all information sparas till skillnad från när en fotograferar i JPEG-format. När man fotograferar i RAW-format kan man i efterhand justera vitbalans, färg och exponering utan att kvalitén i bilden blir anmärkningsvärd (om det inte är extrema förändringar) sämre. Hur bra!!?! Men kom ihåg att man alltid ska ha rätt inställningar på kameran från början! RAW är bara en liten extra trygghet!
 
Mitt tips är alltså att man ALLTID, ALLTID, ALLTID ska fotografera i RAW... förutom möjligtvis om man måste ha så mycket utrymme som möjligt för foton. Men annars: FOTA ALLTID I RAW-FORMAT! (Ännu bättre vore det ju om man fotade så det blev både en JPEG kopia och en RAW kopia men det skulle ta upp alldeles för mycket minne för mig!)
 
Det finns givetvis fler förklaringar på varför RAW är bättre, så det är bara att googla på i fall du fortfarande sitter som ett stort frågetecken!
 
!!!!OBSERVERA!!!!
- jag är absolut ingen kamera-expert men... jag har insett fördelarna med RAW!
- man måste tyvärr ha en kamera som kan fotografera i RAW samt ett program som är anpassat för RAW-format, jag använder Photoshop CS6. 
- jag gillar glass.
 
 
Ni som har möjligheten att fotografera i RAW, gör ni det eller fotar ni i JPEG-format?

LÖRDAG 2013.08.04 / 18:31


shades of cool

Har köpt mig en sånhär.. vad tusan kallas de... ja, anslagstavla antar jag? Änsålänge har jag inte lyckats få upp så mycket, men WATCH ME. Den ska vara proppfull innan jag i alla fall fyller 100 år, moahaha. 

ONSDAG 2013.08.01 / 22:40


What greater gift than the love of a cat.” ― Charles Dickens

Mamman till kattungarna, HAHAHAHA en riktig skönhet!
 
Ingen tackar väl nej till fler kattungefoton? 
Än en gång, ursäkta de inte så diskreta vattenstämplarna, men p.g.a bildstöldsrisken så vågar jag inte INTE ha en vattenstämpel!

ONSDAG 2013.08.01 / 01:27


DEL 1: en återblick från min resa till japan 2012

 
Hoppas ni uppskattar detta inlägg...  Ta er gärna tiden att läsa det jag skrivit under bilderna också och scrolla inte bara ner och skriv någon opersonlig kommentar (skriver detta med glimten i ögat! NO OFFENCE)
Detta är taget samma dag vi kom dit. DET GICK INTE ATT TA IN ATT DETTA FAKTISKT VAR UTSIKTEN! Helt sjukt. På de flesta hus blinkade det röda lampor på natten som vi senare antod var varningslampor för jordbävningar osv. (ALLTSÅ FÖRSTÅR NI, vi lever i ett land där vi faktiskt slipper oroa oss för naturkatastrofer!)
 
Eh... detta var morgonen därpå. Vad hände?! VART TOG ALLA BYGGNADER VÄGEN???? För en sekund trodde vi nog att hela Tokyo gått upp i rök över natten. Det visade sig dock att det var SNÖSTORM(?!). Någonting som tydligen inte är allt för vanligt så ja, då kan man ju äntligen kryssa av på sin bucket list att man varit med om en japansk snöstorm!
 
Visste ni att världens mest använda tunnelbana ligger i just Tokyo? Trots nästan obefintliga språkkunskaper i japanska gick det finfint att åka tunnelbana, och då främst för att japanerna var så galet hjälpsamma mot oss.
 
HAHA WOT?????? Förstår typ den röda pilen men inte så mycket mer... (här är vi på Shinjuku stationen)
 
Här är så kallade vending machines som stod lite här och där. VET EJ VARFÖR, men tycker de är så fina åh. Så mycket snyggare än de i Sverige ju! Alltså vad håller jag på och skriver? Skrev jag precis att en dryckesautomat är SNYGG... eh...
 
HEJ. Jag vill tillbaka. HEJDÅ.

RSS 2.0